МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО В РАКУРСІ ВИКЛИКІВ СЬОГОДЕННЯ: МИСТЕЦТВОЗНАВЧИЙ АНАЛІЗ

  • Святослав Филимонович Мельничук
Ключові слова: естетичні цінності, музична культура, музичне мистецтво, національні культурні цінності, людська культура, духовно-естетичне навантаження.

Анотація

У статті визначаються особливості формування музичного мистецтва в сучасному світі з акцентом на викликах сьогодення. У науковій розвідці автор виявляє основні вектори трансформаційних тенденцій культурних цінностей сучасності, а також експлікує роль і місце музичного мистецтва загалом. Вагомим дослідницьким результатом є зазначені сучасні форми естетичних цінностей, найпоширеніші в культурному середовищі. У дослідженні зауважено, що людина, яка асимілюється з даним компонентом буття, усвідомлює високий ступінь її значущості та змістовності – це складне поліконструйоване явище культури, що містить в собі нові великі можливості. Автор аналізує сьогоденні виклики неокультурних тенденцій у фокусі сучасності та вказує на негативні процеси у формуванні естетичної культури, пропонує шляхи їх подолання в ракурсі метамодернових тенденцій буремної сучасності. У науковій розвідці визнаються особливості становлення музичного мистецтва в сучасному світі, для цього розкриваються основні напрями зміни культурних цінностей, експлікується, що в результатах дослідження згадуються сучасні форми естетичних цінностей, найбільш поширені в середовищі культури. Демонструються негативні процеси в культурному середовищі метамодерну в ракурсі формування естетичної культури, зокрема музичного мистецтва України, та запропоновано шляхи їх подолання. Уважаємо, що аналіз духовно-естетичних цінностей творчості митця має ґрунтуватися на комплексному вивченні всіх основних культурних цінностей сучасності, тобто одним із завдань тут є аналіз особливостей прояву сучасної культури й естетичні цінності у творах музичного мистецтва. Розглядаються нові тенденції у творчості музикантів-композиторів і виконавстві сучасного музичного мистецтва. Система вищої музичної освіти намагається зберегти цінність традицій у форматі нових вимог. У статті акцентується, що вибір завжди залишатиметься за новим поколінням – прийняти чи не прийняти, чи адаптуватися до трансформаційних умов неосвіту.

Посилання

Андрушків Б. (1995). Хліб для розуму. Тернопіль : Мальви, 100 с.
Бервецький З., Хлєбнікова Л. (2009). Виховуючи музичну культуру. Грані творчості: Книга для вчителя. Київ: Знання. С. 126–140.
Гегель Г.В.Ф. (1991). Естетика: у 4-х т. Київ: Вища школа, Т. 3. 624 с.
Овсянніков М. (1992). Історія естетичної думки. Київ: Вища школа, 352 с.
Рамос да Пареха Б. (2006). Практична музика. Музична естетика західноєвропейського Середньовіччя та Відродження. Київ: Мистецтво. С. 339–354.
Maksym Melnychuk (2021). Reconstruction Of the Religious Paradigm In The Modern Globalized World. Scientific journal. Published by the decision of the Scientific Council of Khachatur Abovian Armenian State Pedagogical University Department of Philosophy and Logic named after Academician Georg Brutian WISDOM. View of Vol. 18. № 2. P. 153–161.
Maksym Melnychuk (2021). Symbols Of Sacred Filling Of Religious Musical Art Of Ukraine. Occasional Papers on Religion in Eastern Europe / Religion in Eastern Europe. (Volume 41, Issue 3). George Fox University. U.S.A. P. 37–49.
Переглядів статті: 43
Завантажень PDF: 33
Опубліковано
2023-10-30
Як цитувати
Мельничук, С. Ф. (2023). МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО В РАКУРСІ ВИКЛИКІВ СЬОГОДЕННЯ: МИСТЕЦТВОЗНАВЧИЙ АНАЛІЗ. Мистецька освіта та розвиток творчої особистості, (1), 29-33. https://doi.org/10.32782/ART/2023-1-6