ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ НА КАФЕДРІ МУЗИЧНОГО ФОЛЬКЛОРУ РІВНЕНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ГУМАНІТАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

  • Богдан Йосипович Столярчук
Ключові слова: музична культура, конкурси, фестивалі, дослідницька робота, збирачі музичного фольклору, звітні концерти.

Анотація

У статті представлено матеріали про кафедру музичного фольклору Інституту мистецтв Рівненського державного гуманітарного університету, одну з небагатьох в Україні, яка сформувалась у сучасний, освітній, науковий і навчально-методичний центр традиційної народної музичної культури Західного регіону України. У період формування кафедри відбулось багато змін і подій у підготовці фахівців, залучення їх до науково-дослідної та творчої роботи. За весь період діяльності кафедри підготовлено більше 700 спеціалістів, які працюють у багатьох мистецьких і освітніх закладах нашої держави та зарекомендували себе як керівники колективів, переможці міжнародних конкурсів і фестивалів народного мистецтва, науковці та дослідники музичної творчості свого народу. Викладачі кафедри музичного фольклору мають великий досвід педагогічної роботи, виховують кваліфікованих спеціалістів у галузі національного музичного фольклору, збирачів пісенно-інструментальної традиції українського народу. Кафедра – одна із кращих в Україні в підготовці виконавців і дослідників традиційної народної музики. На кафедрі ведеться робота над комплексною науковою темою «Етномузична культура Західної України» (науковий керівник доцент Р.І. Дзвінка) та реалізовується науковий проєкт «Збереження реліктів народно-музичної спадщини Полісся» затвердженої Міністерством освіти і науки України. За участі викладачів і студентів у нашому регіоні проведено численні фольклорні експедиції, видаються фольклорні збірники, навчальні посібники, методичні рекомендації, здійснюються студійні фондові записи, передачі на радіо та телебаченні, проводяться звітні концерти, творчі вечори.

Посилання

Кафедрі музичного фольклору Рівненського державного гуманітарного університету – 40 років: нарис з історії (1979–2019 рр.) (Упорядники Б.Й. Столярчук і Р.І. Дзвінка). 3-тє видання, розширене та доповнене. Рівне : видавець О. Зень, 2020.
Іван Корсюк – знавець української народної культури. (Упорядник Б.Й. Столярчук). Рівне: вид. О. Зень, 2022.
Столярчук Б.Й. Історія співочої кафедри в особах і подіях. 7 днів. 2019. 13 червня.
Народні обряди з репертуару гурту «Джерело». Навчально-методичний посібник (упорядник Р.В. Цапун). Рівне : Перспектива, 2003. 124 с.
Столярчук Б.Й. Співає «Горина». Над Бугом і Нарвою. Більськ Підляський (Польща). 1999, № № 5–6. С. 33, 36.
Вокальна робота у вторинному фольклорному ансамблі. Методичні рекомендації (упорядник Л.Д. Гапон). Рівне, 2015. 14 с.
Столярчук Б.Й. Інструментальний ансамбль традиційної народної музики «Хутірські музики» і його роль у вихованні молодих керівників фольклорних колективів. Рівне: видавець О. Зень, 2022. 168 с.
Переглядів статті: 37
Завантажень PDF: 30
Опубліковано
2023-10-30
Як цитувати
Столярчук, Б. Й. (2023). ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ НА КАФЕДРІ МУЗИЧНОГО ФОЛЬКЛОРУ РІВНЕНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ГУМАНІТАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ. Мистецька освіта та розвиток творчої особистості, (1), 43-47. https://doi.org/10.32782/ART/2023-1-9