МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

  • Володимир Волошин Національний університет водного господарства та природокористування https://orcid.org/0000-0001-8108-0126
Ключові слова: заклад вищої освіти, моделювання, статистика, інформаційні технології, кореляція, автокореляція, прогнозування

Анотація

Встановлено, що вітчизняні заклади вищої освіти поступово інтегруються у світовий науковий простір, працюють в умовах зростаючої конкуренції. Суттєвий вплив на їх кількість справляє потенційна кількість майбутніх здобувачів вищої освіти – бакалаврів, магістрів, аспірантів. З метою дослідження закладів вищої освіти в якості залежної змінної моделі у було розглянуто показник їх кількості в Україні. У якості пояснюючих змінних, виходячи з економічних міркувань та міркувань доступності інформації, було відібрано показники: абітурієнти, уперше прийняті до закладів вищої освіти; випущено бакалаврів та магістрів; кількість аспірантів. Використано шкалу Чеддока для визначення найбільш взаємозалежних показників. Під час тестування масиву пояснюючих змінних на мультиколінеарність та процедури покрокового відбору пояснюючих змінних було виявлено неповну мультиколінеарність. Розраховано коефіцієнт кореляції, що має значення 0,719. Тобто можна стверджувати що на 71,9% можливо пояснити залежну змінну «кількість ЗВО» незалежною змінною як х-особи, уперше прийняті до ЗВО, а на 28,1% іншими випадковими факторами. Під час виконання специфікації економетричної було розглянуто модель багатофакторної регресії. Було проведено теоретичне та статистичне обґрунтування економетричної моделі, проведено тестування моделі на мультиколінеарність, функціональної форми економетричної моделі, відбір суттєвих пояснюючих змінних до економетричної моделі та обрано за основу модель множинної регресії. Проведено графічний аналіз залишків. З ймовірністю 90% можна стверджувати, що при збільшенні кількості абітурієнтів уперше прийнятих до ЗВО на 1000 осіб мінімальне збільшення кількості ЗВО буде 0,401 одиниць, а максимальне 0,61 одиниць. При P=95% можна стверджувати, що при збільшенні кількості абітурієнтів уперше прийнятих до ЗВО на 1000 осіб мінімальне збільшення кількості ЗВО буде 0,39 одиниць, а максимальне 0,63 одиниць. З ймовірністю 99% можна стверджувати, що при збільшенні кількості абітурієнтів уперше прийнятих до ЗВО на 1000 осіб мінімальне збільшення кількості ЗВО буде 0,34 одиниць, а максимальне 0,68 одиниць.

Посилання

Державна служба статистики України : веб-сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 09.02.2023).

Кількість отриманих патентів вченими університету : веб-сайт. URL: http://www.euroosvita.net (дата звернення: 09.02.2023).

Міністерство освіти і науки України : веб-сайт. URL: https://mon.gov.ua/ua/osvita/cifrova-osvita/elektronna-naukovo-informacijna-sistema (дата звернення: 09.02.2023).

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny: veb-sayt. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/ (accessed February 9, 2023). (in Ukrainian)

Kilkist otrymanykh patentiv vchenymy universytetu: veb-sayt. Available at: http://www.euroosvita.net (accessed February 9, 2023). (in Ukrainian)

Ministerstvo osvity i nauky Ukrayiny: veb-sayt. Available at: https://mon.gov.ua/ua/osvita/cifrova-osvita/elektronna-naukovo-informacijna-sistema (accessed February 9, 2023). (in Ukrainian)

Переглядів статті: 60
Завантажень PDF: 89
Опубліковано
2023-03-31
Як цитувати
Волошин, В. (2023). МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ. Via Economica, (2), 5-10. https://doi.org/10.32782/2786-8559/2023-2-1
Розділ
ЕКОНОМІКА