УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ-МУЗИКАНТІВ У ФОРМАТІ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

  • Володимир Іванович Онищук
  • Оксана Павлівна Сметана
Ключові слова: дистанційне навчання, музичне мистецтво, музично-комп’ютерні технології, освітній простір, естрадна музика, інтелектуальний потенціал, навчальний процес, персоніфікований підхід.

Анотація

У статті розкриті основні вектори дистанційного навчання вищих навчальних закладів мистецького напрямку. На основі аналізу наукових доробків і методичних рекомендацій здійснено спробу переконатись, що дистанційний формат, деякою мірою, може бути адаптований у музичній навчальній практиці. Отже, у процесі домінування дистанційності в музичному академічному просторі, на нашу думку, мають бути сформовані адекватні моделі технології навчання. Дистанційне навчання – це новий освітній досвід, який з’явився в Україні у зв’язку з різними пандемічними чинниками, це форма організації освітнього процесу, в основі якої лежить здебільшого самостійна форма роботи студента. Щоб такий формат здобуття знань став результативним, необхідно дослідити й адаптувати до сучасних вимог освіти нові форми, режими навчання музичних закладів. У статті було розглянуто чинники організації та забезпечення освітнього процесу дистанційної форми навчання в синхронному й асинхронному режимі для здобувачів музичної освіти. Аналіз даної теми розкриває особливості сучасних умов освітнього простору, деталізує процес накопичення інтелектуальних можливостей у фаховій роботі студентів з інформаційними потоками, спрямовує розвиток критичного мислення та професійної компетентності майбутніх педагогів-музикантів. Такі завдання освіти повинні бути пов’язані з новими методами та напрямами дистанційного навчання та можуть бути розширені за допомогою музично-комп’ютерних технологій. Накопичення об’єму знань, ресурсів і творчих можливостей у сфері музично-комп’ютерних технологій у процесі дистанційного навчання формує серйозний вплив не тільки на інформаційний музичний простір, але й, загалом, на створення музичної інформації. У зв’язку із цим постає гостра потреба у спеціалістах- музикантах, що акумулюють і використовують такі знання. Отже, найдоцільнішим спрямуванням у навчальному процесі з музично-комп’ютерними технологіями є активізація таких напрямів: стимуляція пізнавальної діяльності, формування інтерактивності музичного мислення студентів, розвиток користувальної інтуїції, уміння аналізувати та засвоювати сучасні музичні технології в різних напрямах. Для формування такого роду музичних знань у статті представлені відповідні інтернет-ресурси, як практичні творчі платформи для навчання та підвищення освітньої кваліфікації студентів. Завдання комплексної реалізації дистанційної освітньої практики, на нашу думку, повинно надалі створити «інтелектуальну» систему підготовки й актуалізації компетентності студентів напряму «Музичне мистецтво» вищих навчальних закладів, дозволить сформувати особистісно орієнтований підхід у навчанні, підвищить рівень навчальних музичних досягнень та інтерес до музичного мистецтва.

Посилання

Кремень В. (2006). Інформаційно-комунікаційні технології в освіті і формування інформаційного суспільства. Інформатика та інформаційні технології в навчальних закладах. № 6. С. 5–9.
Дяченко-Богун М. (2014). Активні методи навчання у вищому навчальному закладі. Вип. № 14. С. 74–76.
Дичківська І. (2004). Інноваційні педагогічні технології: навчальний посібник. Київ: Академвидав. 320 с.
Пометун О., Пироженко Л. (2004). Інтерактивні технології навчання: науково-методичний посібник. Київ: А.С.К. 192 с.
Кравчена О. (2019). Активні та інтерактивні методи в дистанційному навчанні. Київ: ЦІППО АПН України. 32 с.
Литвинова С., Соколюк О. (2020). Використання системи компютерного моделювання в умовах дистанційного навчання: збірник матеріалів. Київ: ФОП Ямчинський О.В. 195 с.
Чурпій І. (2020). Аналіз особливостей дистанційного навчання та можливість його повноцінної інтеграції у навчальний процес. № 4. С. 135–139.
Переглядів статті: 37
Завантажень PDF: 24
Опубліковано
2023-10-30
Як цитувати
Онищук, В. І., & Сметана, О. П. (2023). УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ-МУЗИКАНТІВ У ФОРМАТІ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ. Мистецька освіта та розвиток творчої особистості, (1), 34-38. https://doi.org/10.32782/ART/2023-1-7