ЕКОЛОГІЧНА ІНФРАСТРУКТУРА МІСТА КАМ’ЯНКА-БУЗЬКА: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОПТИМІЗАЦІЇ

Ключові слова: місто, екологічна інфраструктура, сталий розвиток, озеленення, екологізація, природо-орієнтовані рішення

Анотація

Малі міста Львівщини сформовані у процесі тривалого історичного розвитку. Проаналізовано історико-культурний, соціальний та екологічний потенціал міста Кам’янка-Бузька. Визначено функціональну роль екологічної інфраструктури у формуванні сталого і природо-орієнтованого міста. Проведено польові дослідження та оцінювання сучасного стану екологічної інфраструктури міста Кам’янка-Бузька. Окреслено позитивні і негативні аспекти у функціонуванні екологічної інфраструктури міста. Запропоновано перелік оптимізаційних заходів для покращення умов проживання мешканців міста. Оптимізаційні заходи розділено на три категорії (прості, середньо тривалі та заходи значної тривалості і вартості). Поведінкова складова екологічної інфраструктури передбачає активну участь громадськості. На жаль, у місті громадськість не активна та природо-орієнтована, у парку є пошкоджені дерева, маргінальні групи осіб, наявні пошкоджені ігрові майданчики, а на фасадах будинків у хаотичний спосіб розміщені вивіски магазинів. Потрібно працювати над підвищенням рівня екологічної свідомості і культури мешканців шляхом створення екологічно-просвітницьких центрів і гуртків. З огляду на сучасну екологічну ситуацію та стан компонентів довкілля першочерговими завданнями для формування екологічної інфраструктури у місті та впровадження природо-орієнтованих рішень є збільшення кількості та щільності зелених насаджень, розміщення зелених смуг вздовж доріг, модернізація очисних споруд та реконструкцій систем водопостачання і водовідведення, розміщення протишумових екранів, створення безпечних дитячих і спортивних майданчиків, робота над удосконаленням мобільності та інклюзивності міста шляхом оснащення державних установ, лікарень і навчальних закладів пандусами, шрифтом Брайля.

Посилання

1. Назарук М. Міська екологічна інфраструктура – матеріальна основа гармонійного соціально-екологічного середовища. Вісн. Львів. ун-ту. Сер. географ. 2010. № 38. С. 238–242.
2. Urban ecological infrastructure: an integrated network for ecosystem services and sustainable urban systems. URL: https://www.sciencedirect.com/ science/article/abs/pii/S0959652616002560.
3. Urban ecological infrastructure: an inclusive сoncept for the non-built urban environment. URL: https://online.ucpress.edu/elementa/article/doi/10.1525/ elementa.385/112509/Urban-Ecological-Infrastructure-Aninclusive.
4. Назарук М. М., Жук Ю. І., Бота О. В. Малі міста Львівської області: конструктивно-географічне дослідження : монографія. Львів, 2020. 202 с.
5. Туманна Кам’янка-Бузька. Золота галицька провінція: веб-сайт. URL: https://localhistory.org.ua/texts/kolonki/tumanna-kamianka-buzka-zolota-galitska-provintsiia/.
6. Замки та храми України: веб-сайт. URL: https://castles.com.ua/ kamiankabu.html.
7. Щерба В.В., Пилипович О.В. Екологічна інфраструктура як інструмент досягнення сталого розвитку у містах. Географічна освіта і наука: виклики і поступ: зб. матер. міжнар. наук.-практ. конф. Львів: Простір-М, 2023. Т. 3. С. 68–72.
8. Кам’янка-Бузька територіальна громада: веб-сайт. URL: https:// kbmr.gov.ua/.
9. Карта моніторингу якості атмосферного повітря (поточний стан): веб-сайт. URL: https://eco-city.org.ua/.
Переглядів статті: 92
Завантажень PDF: 48
Опубліковано
2023-11-20
Як цитувати
Іванов, Є. А., Пилипович, О. В., & Щерба, В. В. (2023). ЕКОЛОГІЧНА ІНФРАСТРУКТУРА МІСТА КАМ’ЯНКА-БУЗЬКА: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОПТИМІЗАЦІЇ. Природнича освіта та наука, (1), 74-81. https://doi.org/10.32782/NSER/2023-1-11