СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ХАРЧУВАННЯ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

  • Ольга Пляшко Рівненський державний гуманітарний університет https://orcid.org/0000-0001-7202-1036
  • Сергій Кибукевич Рівненський державний гуманітарний університет
Ключові слова: харчування, сталий розвиток, аналіз, збалансованість, економічна доступність, достатність, екологічний вплив

Анотація

У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти харчування як однієї з цілей сталого розвитку, здійснено аналіз досягнення цільових орієнтирів та факторів їх забезпечення в Україні. В роботі використано методи наукового абстрагування та узагальнення, аналізу, групування, синтезу, кореляційно-регресійного аналізу. Наукова новизна отриманих результатів полягає у комплексному дослідженні теоретичних та прикладних аспектів харчування населення України як складової цілей сталого розвитку, що дозволило оцінити стан, динаміку, достатність та доступність споживання продуктів харчування та вагомість впливу факторів, що його визначають. В роботі досліджено соціальний, екологічний та економічний аспекти харчування, які полягають у формуванні якісного і збалансованого продуктового кошика у обсягах, який відповідає раціональним нормам споживанням, заохоченні виробництва та споживання продуктів харчування з мінімальним негативним впливом на довкілля та здійсненні впливу на економічний розвиток країни через споживання та виробництво продуктів харчування. Встановлено, що харчування українців з роками погіршується і стає недостатнім за цільовими орієнтирами та незбалансованим за енергетичною цінністю і вмістом поживних речовин. Здійснено регіональний аналіз доступності та збалансованості продуктів харчування та обґрунтовано, що можливості національної економіки забезпечувати внутрішнє споживання м’яса, молока і овочів є достатніми, але споживання продуктів харчування не залежить від обсягів та джерел їх виробництва. Визначено, що економічна доступність продуктів харчування знаходиться в безпечних індикативних межах, а зв'язок між доходами населення та споживанням продуктів харчування є низьким. Встановлено, що незначним є і вплив зміни цін на споживання. Запропоновано три основні напрями поліпшення збалансованості та достатності харчування задля досягнення цілей сталого розвитку: розвиток свідомого споживання, підтримка місцевого виробника та економічна доступність базових продуктів харчування для малозабезпечених верств населення.

Посилання

Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Resolution adopted by the General Assembly on 25 September 2015 № 70/1. URL: https://www.un.org/en/development/desa/population/migration/generalassembly/docs/globalcompact/A_RES_70_1_E.pdf (дата звернення: 02.05.2024).

The state of food security and nutrition in the world 2017 (Sofi) Report. URL: https://www.wfp.org/publications/2017-state-food-security-and-nutrition-world-sofi-report (дата звернення: 02.05.2024).

2/3 усіх хвороб в Україні є наслідком неправильного харчування. URL: https://moz.gov.ua/article/news/23-usih-hvorob-v-ukraini-e-naslidkom-nepravilnogo -harchuvannja(дата звернення: 02.05.2024).

Giuseppe Grosso, Alberto Mateo, Natalie Rangelov, Tatjana Buzeti, Christopher Birt. Nutrition in the context of the Sustainable Development Goals. European Journal of Public Health. Volume 30. Issue Supplement_1. March 2020. P. i19–i23. DOI: https://doi.org/10.1093/eurpub/ckaa034(дата звернення: 02.05.2024).

Цілі сталого розвитку. Національна доповідь 2020р. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/csr_prezent/2020/ukr/st_rozv/publ/SDGs%20Ukraine%202020%20Monitoring_12.2020ukr.pdf(дата звернення: 02.05.2024).

Нещадим Л.М., Поворознюк І.М. Правильне збалансоване харчування як основний фактор здоров’я молоді. Економічні горизонти. 2021. № 3-4(18). C. 73–81. URL: http://eh.udpu.edu.ua/article/view/246579 (дата звернення: 02.05.2024).

Beztelesna L., Pliashko O., Khomych S., Palamarchuk O. The organization and structure of nutrition of the Ukrainian population as a health factor. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Volume 1269, 3rd International Conference on Environmental Sustainability in Natural Resources Management 2023. 2023. URL: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/1269/1/012005 (дата звернення: 02.05.2024).

Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet. 2019. Vol. 393. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30041-8 (дата звернення: 02.05.2024).

Про продовольчу безпеку: проект Закону України від 28 квітня 2011 р. № 8370-I. URL: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI01G?an=3 (дата звернення: 02.05.2024).

Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії. Наказ МОЗ України від 03.09.2017 № 1073. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17/page#Text (дата звернення: 02.05.2024).

Щодо удосконалення методики визначення споживчого кошику. Аналітична записка. URL: https://niss.gov.ua/doslidzhennya/socialna-politika/schodo-udoskonalennya-metodiki-viznachennya-spozhivchogo-koshiku (дата звернення: 02.05.2024).

Глобальний індекс продовольчої безпеки. URL: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/ (дата звернення: 02.05.2024).

Резніченко В.П., Коломієць Л.В., Тунік Т.М. Екологічні аспекти харчування: стійке, біодинамічне та органічне сільське господарство. Аграрні інновації, 2023. № 21. URL: http://agrarian-innovations.izpr.ks.ua/index.php/agrarian/article/view/495/518 (дата звернення: 02.05.2024)

Боліла С., Кириченко Н., Осадчук І. Інноваційний вектор розвитку регіонального аграрного виробництва. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2020. № 2. C. 86–94. URL: http://www.tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/52 (дата звернення: 02.05.2024).

Вплив виробництва харчових продуктів і моделей споживання на навколишнє середовище. Європейське агентство з навколишнього середовища, 2019. URL: https://www.eea.europa.eu/publications/environmental-impacts-of-food-production-and-consumption-patterns (дата звернення: 02.05.2024).

Скрипчук П.М., Федина К.М. Напрями зменшення вуглецевого сліду людини через використання олійних сільськогосподарських культур. Глобальні та національні проблеми економіки. 2017. Випуск 16. URL: http://global-national.in.ua/archive/16-2017/116.pdf (дата звернення: 02.05.2024).

Hannah Ritchie. You want to reduce the carbon footprint of your food? Focus on what you eat, not whether your food is local. URL:https://ourworldindata.org/food-choice-vs-eating-local (дата звернення: 02.05.2024).

Державна служба статистики. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 02.05.2024);

Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України у 2020 р. URL: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/ Zb_Bsph_2020.pdf (дата звернення: 02.05.2024);

Кисельов К.Ю. Статистичне вивчення споживання продуктів харчування населенням України. Дис. … канд. екон. наук : 08.00.10. Київ, 2016. 201 с. URL: http://nasoa.edu.ua/wp-content/uploads/zah/kyseliov_dis.pdf (дата звернення: 02.05.2024);

References:

Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development. Resolution adopted by the General Assembly on 25 September 2015 № 70/1. Available at: https://www.un.org/en/development/desa/population/migration/generalassembly/docs/globalcompact/A_RES_70_1_E.pdf (accessed May 2, 2024).

The state of food security and nutrition in the world 2017 (Sofi) Report. Available at: https://www.wfp.org/publications/2017-state-food-security-and-nutrition-world-sofi-report (accessed May 2, 2024).

2/3 usikh khvorob v Ukraini ye naslidkom nepravylnoho kharchuvannia [2/3 of all diseases in Ukraine are the result of improper nutrition]. Available at: https://moz.gov.ua/article/news/23-usih-hvorob-v-ukraini-e-naslidkom-nepravilnogo-harchuvannja

Giuseppe Grosso, Alberto Mateo, Natalie Rangelov, Tatjana Buzeti, Christopher Birt (March 2020) Nutrition in the context of the Sustainable Development Goals. European Journal of Public Health, Vol. 30, Issue Supplement_1, pp. i19–i23. DOI: https://doi.org/10.1093/eurpub/ckaa034

Tsili staloho rozvytku. Natsionalna dopovid 2020r. [Goals of sustainable development. National report 2020]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/csr_prezent/2020/ukr/st_rozv/publ/SDGs%20Ukraine%202020%20Monitoring_12.2020ukr.pdf

Neshchadym L. M., Povorozniuk I. M. (2021) Pravylne zbalansovane kharchuvannia yak osnovnyi faktor zdorovia molodi [Proper balanced nutrition as the main factor in the health of young people]. Ekonomichni horyzonty, no. 3-4(18), pp. 73–81. Available at: http://eh.udpu.edu.ua/article/view/246579

Beztelesna L., Pliashko O., Khomych S., Palamarchuk O. (2023) The organization and structure of nutrition of the Ukrainian population as a health factor. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, Volume 1269, 3rd International Conference on Environmental Sustainability in Natural Resources Management 2023. Available at: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/1269/1/012005

Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. (2019) The Lancet. vol, 393. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)30041-8

Pro prodovolchu bezpeku: proekt Zakonu Ukrainy vid 28 kvitnia 2011 r. № 8370-I [On food safety: the draft Law of Ukraine]. Available at: https://ips.ligazakon.net/document/JF6GI01G?an=3

Pro zatverdzhennia Norm fiziolohichnykh potreb naselennia Ukrainy v osnovnykh kharchovykh rechovynakh i enerhii. Nakaz MOZ Ukrainy vid 03.09.2017 № 1073 [On the approval of the norms of physiological needs of the population of Ukraine in basic food substances and energy. Order of the Ministry of Health of Ukraine]. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1206-17/page#Text

Shchodo udoskonalennia metodyky vyznachennia spozhyvchoho koshyku. Analitychna zapyska [Regarding the improvement of the method of determining the consumer basket. Analytical note]. Available at: https://niss.gov.ua/doslidzhennya/socialna-politika/schodo-udoskonalennya-metodiki-viznachennya-spozhivchogo-koshiku

Hlobalnyi indeks prodovolchoi bezpeky [Global index of food security]. Available at: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/

Reznichenko V. P., Kolomiiets L. V., Tunik T. M. (2023) Ekolohichni aspekty kharchuvannia: stiike, biodynamichne ta orhanichne silske hospodarstvo [Ecological aspects of nutrition: sustainable, biodynamic and organic agriculture]. Ahrarni innovatsii, no. 21. Available at: http://agrarian-innovations.izpr.ks.ua/index.php/agrarian/article/view/495/518

Bolila S., Kyrychenko N., Osadchuk I. (2020) Innovatsiinyi vektor rozvytku rehionalnoho ahrarnoho vyrobnytstva. [Innovative vector of development of regional agricultural production]. Tavriiskyi naukovyi visnyk, no. 2, pp. 86–94. Available at: http://www.tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/52

Vplyv vyrobnytstva kharchovykh produktiv i modeley spozhyvannya na navkolyshnye seredovyshche. Yevropeyske ahentstvo z navkolyshnoho seredovyshcha, 2019 [Impact of food production and consumption patterns on the environment. European Environment Agency]. Available at: https://www.eea.europa.eu/publications/environmental-impacts-of-food-production -and-consumption-patterns

Skrypchuk P. M., Fedyna K. M. (2017) Napriamy zmenshennia vuhletsevoho slidu liudyny cherez vykorystannia oliinykh silskohospodarskykh kultur [Directions for reducing the human carbon footprint through the use of oil crops]. Hlobalni ta natsionalni problemy ekonomiky, is. 16. Available at: http://global-national.in.ua/archive/16-2017/116.pdf

Hannah Ritchie. You want to reduce the carbon footprint of your food? Focus on what you eat, not whether your food is local. Available at: https://ourworldindata.org/ food-choice-vs-eating-local

Derzhavna sluzhba statystyky [State Statistics Service]. Available at: https://www.ukrstat.gov.ua/

Balansy ta spozhyvannia osnovnykh produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy u 2020 r [Balances and consumption of basic food products by the population of Ukraine in 2020]. Available at: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2021/zb/07/ Zb_Bsph_2020.pdf

Kyselov K. Iu. (2016) Statystychne vyvchennia spozhyvannia produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy [Statistical study of food consumption by the population of Ukraine]. Dys. … kand. ekon. nauk : 08.00.10. Kyiv. Available at: http://nasoa.edu.ua/wp-content/uploads/zah/kyseliov_dis.pdf

Переглядів статті: 53
Завантажень PDF: 33
Опубліковано
2024-06-26
Як цитувати
Пляшко, О., & Кибукевич, С. (2024). СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ХАРЧУВАННЯ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ. Via Economica, (5), 78-86. https://doi.org/10.32782/2786-8559/2024-5-12
Розділ
Статті