ЦИФРОВІ МИСТЕЦЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ОСНОВА ЕЛЕКТРОННОГО МУЗИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ

  • Михайло Юрійович Ужинський
Ключові слова: звук, технології, електронні засоби, цифрові інновації, мистецтво.

Анотація

У запропонованій статті розглядається взаємодія музичної культури та мистецьких технологій, а також незаперечний вплив цифрового електронного музичного інструментарію на види мистецтва. У результаті дії сучасних технологічних здобутків на види мистецтва утворився феномен цифрових мистецтв, або «арт-медіа», для яких характерні інтерактивність, елітарність, нові засоби художньої виразності, форми та жанри. На підставі терміна «технічна естетика» у статті висвітлено дуалістичну природу понять «мистецтво» та «технології» – «звукові технології», «звук» і «режисура» – «звукорежисура». Зважаючи на думку про «технічно оснащені види мистецтва», у роботі підтверджується висловлена ідея, що «звукові технології» – це невід’ємна складова частина культурного простору, безпосередній учасник творчого процесу, незамінна послідовність поетапних дій митця з використанням технічних засобів, результатом яких є художній твір. Поетапно висвітлено історичні віхи науково-технічної революції та зображено її безпосередній вплив на розвиток музичного мистецтва від перших кроків його розвитку до сучасності. Проаналізовано теоретично-методологічні підходи, якими стали розвідки іноземних і українських науковців і практиків мистецьких технологій, а також звукорежисерів. З огляду на стрімкий розвиток науки в роботі констатується, що питання винаходу й аналізу мистецьких технологій усе ж залишається відкритим для подальшого саморозгортання у культурологічній і мистецькій площинах.

Посилання

Гайденко І. Роль музичних комп’ютерних технологій у сучасній композиторській практиці: дис. … канд. мистецтвознавства: 17.00.03. Харків, 2005. 187 с.
Кущ Є. Електромузичний інструментарій як еволюційний фактор музичної культури XX – початку XXI ст.: дис. … канд. мистецтвознавства: 26.00.01. Київ, 2013. 200 с.
Мащенко І. Термінологічний словник основних понять і виразів: телебачення, радіомовлення, кіно, відео, аудіо: енциклопедія електронних масмедіа: у 2 т. Т. 2. Запоріжжя: Дике поле, 2006. 511 с.
Ньюелл Ф. Мастеринг: погляд зсередини. Пер. з англ. О. Кравченко, О. Науменко, А. Субботіна. Київ: Комора, 2015. 200 с.
Ужинський М. Цифрові технології і засоби мультимедіа: навчальний посібник. Рівне: РДГУ, 2011. 236 с.
Jordan K., Packer R. Multimedia: from Wagner to virtual reality. New York: Norton, 2002. 458 p.
Owsinski B. The Recording Engineer`s handbook. Boston: ArtistPro, 2005. 368 p.
Wands B. Art of the Digital Age. London: Thames & Hudson, 2006. 224 p.
Переглядів статті: 42
Завантажень PDF: 27
Опубліковано
2024-01-15
Як цитувати
Ужинський, М. Ю. (2024). ЦИФРОВІ МИСТЕЦЬКІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ОСНОВА ЕЛЕКТРОННОГО МУЗИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ. Мистецька освіта та розвиток творчої особистості, (1), 48-51. https://doi.org/10.32782/ART/2023-1-10