SWOT-АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ НА РИНКУ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

Ключові слова: кондитерська продукція, управління ринком кондитерських виробів, SWOT-аналіз, можливості, загрози, управління виробництвом

Анотація

В статті здійснено дослідження ринку кондитерської продукції. Метою статті є аналізування ринку кондитерських виробів як інструменту менеджменту. В процесі написання застосовано різні загальнонаукові та спеціальні методи дослідження. Зокрема індуктивний, дедуктивний методи використано для проведення Swot-аналізу ринку кондитерських виробів. За допомогою економічного аналізу та порівняння здійснено аналізування виробництва основних видів кондитерської продукції. Для теоретичних узагальнень і формування висновків застосовано абстрактно-логічний метод. Обгрунтовано, що кризові події останніх років в Україні внесли значні зміни у розвиток кондитерської галузі та поставили перед менеджментом виробників нові виклики. Встановлено, що виробництво основних видів кондитерської продукції за 2013-2020рр скоротилось, зокрема цукрові вироби без вмісту какао на 73%; шоколад та вироби, що містять какао на 75%; солодке печиво та вафлі на 70%. Доведено, що за останні роки спостерігається загальне зниження обсягів продажів кондитерських виробів, істотна зміна орієнтирів експорту. Встановлено, що кондитерська галузь має високий потенціал, що підтверджує позитивні результати діяльності суб’єктів господарювання навіть в умовах значного економічного спаду. Проведено SWOT-аналіз ринку кондитерських виробів. Встановлено його основні загрози, зокрема скорочення електроенергії через масовані російські ракетні обстріли, загрозу вилучення виробничих потужностей кондитерських підприємств, а також скорочення обсягів виробництва та збуту через зниження платоспроможності населення. Серед переваг ринку кондитерських виробів наступні: висока якість продукції, яка не продається в Європі, ціна на вітчизняні цукерки нижча за імпортні, акцент на вітчизняному виробництві, наявність широкого асортименту продукції. Серед слабких сторін акцентовано увагу на зменшення обсягів продажів і втраті позицій на міжнародному ринку через втрату ринків збуту в росії та Криму, значна втрата потужностей кондитерських підприємств на окупованих територіях і руйнування кондитерських підприємств на сході України.

Посилання

Аналіз ринку кондитерських виробів України: тенденції. URL: https://koloro.ua/ua/blog/brending-i-marketing/analiz-rynka-konditerskikh-izdeliy-ukrainy-tendentsii.html (дата звернення: 10.02.2023)

Бочко О.Ю., Балик У.О., Карпій О.П. Дослідження ринку кондитерських виробів: вплив пандемії та війни. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. 2022. Вип. 18. Т. 2. С. 264–274.

Восhко О., Kliuvak O., Zarichna O., Balyk U., Bachynska M. Research of macro and micro environments on essential commodities market during the pandemic period in Ukraine. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2021. Vol. 6. No 41. P. 387–397.

Загричанська А. В., Голюк В. Я. Аналіз сучасного кондитерського ринку України. Актуальні проблеми економіки і управління. 2021. № 15. URL: http://ape.fmm.kpi.ua/article/view/226703 (дата звернення: 28.04.2022).

Кільніцька О.С., Кравчук Н.І., Куцмус Н.М. Ринок кондитерської продукції в Україні: тенденції та перспективи розвитку. Економіка АПК 2018. № 11. (дата звернення: 04.02.2023)

Криськова Л. Ринок кондитерського виробництва в Україні. Матеріали наукової конференції Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2019. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/28194/2/XXI_NK_2019_Kryskova_L-Market_of_confectionary_141-142.pdf (дата звернення: 13.02.2023)

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua. (дата звернення: 10.02.2023)

Пахомська О.В. Сучасний стан і перспективи розвитку борошняних кондитерських виробів в Україні. Сучасні тенденції виробництва борошняних кондитерських виробів : матеріали І регіональної наук.-практ. конф. Вінниця : ВТЕК КНТЕУ, 2019. С. 16–18.

Тичинська А.І., Наумова М.А. Дослідження ринку кондитерських виробів України. Вісник студентського наукового товариства ДонНУ імені Василя Стуса. 2017. URL: jvestnik-sss.donnu.edu.ua/article/download/4859/4889

Фесенко В.О. Оцінка конкурентних позицій підприємств кондитерської галузі України. Актуальні проблеми безпеки життєдіяльності (24 листопада 2021 р.) 2021. URL: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/11078/1/462-465.pdf (дата звернення: 08.02.2023)

Analiz rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy: tendentsii [Analysis of the confectionery market of Ukraine: trends]. Available at: https://koloro.ua/ua/blog/brending-i-marketing/analiz-rynka-konditerskikh-izdeliy-ukrainy-tendentsii.html (in Ukrainian)

Bochko O.Yu., Balik U.O., Karpii O.P. (2022). Doslidzhennia rynku kondyterskykh vyrobiv: vplyv pandemii ta viiny [Confectionery Market Research: Impact of Pandemic and War]. Actual problems of the development of the economy of the region. Scientific journal, issue 18 vol. 2. Ivano-Frankivsk, рр. 264–274. (in Ukrainian)

Voshko O., Klyuvak O., Zarichna O. Balyk U. Bachynska M. (2021). Study of the macro- and micro-environment in the market of essential goods during the pandemic in Ukraine [Study of the macro- and micro-environment in the mar¬ket of essential goods during the pandemic in Ukraine]. Financial and credit activity: problems of theory and practice, issue 6, no. 41, рp. 387–397. (in Ukrainian)

Zagrychanska A.V., Golyuk V.I. (2021). Analiz suchasnoho kondyterskoho rynku Ukrainy [Analysis of the mod¬ern confectionery market of Ukraine]. Actual problems of economy and management, no. 15. Available at: http://ape.fmm.kpi.ua/article/view/226703 (in Ukrainian)

Kilnytska O.S., Kravchuk N.I., Kutsmus N.M. (2018) [Market of confectionery products in Ukraine: trends and pros¬pects for development]. Economy of the agricultural sector, no. 11. (in Ukrainian)

Kryskova L. Rynok kondyterskoho vyrobnytstva v Ukraini [Market of confectionery production in Ukraine]: Materi¬als of the scientific conference of Ternopil Ternopil National Technical University named after Ivan Pulyu, Ternopil, 2019. Available at: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/28194/2/XXI_NK_2019_Kryskova_L-Market_of_confec¬tionary_141-142.pdf (in Ukrainian)

Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua (in Ukrainian)

Pakhomska O.V. (2019). Suchasnyi stan i perspektyvy rozvytku boroshnianykh kondyterskykh vyrobiv v Ukraini [The current state and prospects for the development of flour confectionery products in Ukraine]. Modern trends in the production of flour confectionery products: materials of the 1st regional science and practice. conf. Vinnytsia: VTEK KNTEU, рр. 16–18. (in Ukrainian)

Tychynska A.I., Naumova M.A. (2017). Doslidzhennia rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy [Research of the con¬fectionery market of Ukraine]. Visnyk studentskoho naukovoho tovarystva DonNU imeni Vasylia Stusa. Available at: jvestniksss.donnu.edu.ua/article/download/4859/4889 (in Ukrainian)

Fesenko V.O. (2021) Otsinka konkurentnykh pozytsii pidpryiemstv kondyterskoi haluzi Ukrainy [Evaluation of the competitive positions of enterprises in the confectionery industry of Ukraine]. Actual problems of life safety (November 24, 2021). Available at: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/11078/1/462-465.pdf (in Ukrainian)

Переглядів статті: 125
Завантажень PDF: 158
Опубліковано
2023-03-31
Як цитувати
Бочко, О., Нич-Войтан, С., & Малецька, О. (2023). SWOT-АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ НА РИНКУ КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ. Via Economica, (2), 39-45. https://doi.org/10.32782/2786-8559/2023-2-6
Розділ
МЕНЕДЖМЕНТ