SWOT ANALYSIS AS A PRODUCTION MANAGEMENT TOOL IN THE CONFECTIONERY MARKET
Abstract
The article researches the market of confectionery products. The purpose of the article is to analyze the confectionery market as a management tool. Various general scientific and special research methods were used in the writing process. In particular, inductive and deductive methods were used to conduct a SWOT analysis of the confectionery market. With the help of economic analysis and comparison, the analysis of the production of the main types of confectionery products was carried out. The abstract-logical method is used for theoretical generalizations and the formation of conclusions. It is well-founded that the crisis events of recent years in Ukraine have brought about significant changes in the development of the confectionery industry and presented new challenges to the management of producers. It was established that the production of the main types of confectionery products for 2013-2020 decreased, in particular, sugar products without cocoa content by 73%; chocolate and products containing 75% cocoa; sweet cookies and waffles at 70%. It has been proven that in recent years there has been a general decrease in sales of confectionery products, a significant change in export orientations. It was established that the confectionery industry has a high potential, which confirms the positive results of business entities even in conditions of a significant economic downturn. A SWOT analysis of the confectionery market was conducted. Its main threats have been identified, in particular, the reduction of electricity due to massive Russian missile attacks, the threat of withdrawal of the production capacities of confectionery enterprises, as well as the reduction of production and sales volumes due to a decrease in the population's solvency. Among the advantages of the confectionery market are the following: high quality products that are not sold in Europe, the price of domestic candies is lower than imported candies, emphasis on domestic production, availability of a wide range of products. Among the weaknesses, attention is focused on the decrease in sales volumes and the loss of positions in the international market due to the loss of sales markets in Russia and Crimea, the significant loss of capacities of confectionery enterprises in the occupied territories and the destruction of confectionery enterprises in the east of Ukraine.
References
Аналіз ринку кондитерських виробів України: тенденції. URL: https://koloro.ua/ua/blog/brending-i-marketing/analiz-rynka-konditerskikh-izdeliy-ukrainy-tendentsii.html (дата звернення: 10.02.2023)
Бочко О.Ю., Балик У.О., Карпій О.П. Дослідження ринку кондитерських виробів: вплив пандемії та війни. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. 2022. Вип. 18. Т. 2. С. 264–274.
Восhко О., Kliuvak O., Zarichna O., Balyk U., Bachynska M. Research of macro and micro environments on essential commodities market during the pandemic period in Ukraine. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2021. Vol. 6. No 41. P. 387–397.
Загричанська А. В., Голюк В. Я. Аналіз сучасного кондитерського ринку України. Актуальні проблеми економіки і управління. 2021. № 15. URL: http://ape.fmm.kpi.ua/article/view/226703 (дата звернення: 28.04.2022).
Кільніцька О.С., Кравчук Н.І., Куцмус Н.М. Ринок кондитерської продукції в Україні: тенденції та перспективи розвитку. Економіка АПК 2018. № 11. (дата звернення: 04.02.2023)
Криськова Л. Ринок кондитерського виробництва в Україні. Матеріали наукової конференції Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя. Тернопіль, 2019. URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/28194/2/XXI_NK_2019_Kryskova_L-Market_of_confectionary_141-142.pdf (дата звернення: 13.02.2023)
Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua. (дата звернення: 10.02.2023)
Пахомська О.В. Сучасний стан і перспективи розвитку борошняних кондитерських виробів в Україні. Сучасні тенденції виробництва борошняних кондитерських виробів : матеріали І регіональної наук.-практ. конф. Вінниця : ВТЕК КНТЕУ, 2019. С. 16–18.
Тичинська А.І., Наумова М.А. Дослідження ринку кондитерських виробів України. Вісник студентського наукового товариства ДонНУ імені Василя Стуса. 2017. URL: jvestnik-sss.donnu.edu.ua/article/download/4859/4889
Фесенко В.О. Оцінка конкурентних позицій підприємств кондитерської галузі України. Актуальні проблеми безпеки життєдіяльності (24 листопада 2021 р.) 2021. URL: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/11078/1/462-465.pdf (дата звернення: 08.02.2023)
Analiz rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy: tendentsii [Analysis of the confectionery market of Ukraine: trends]. Available at: https://koloro.ua/ua/blog/brending-i-marketing/analiz-rynka-konditerskikh-izdeliy-ukrainy-tendentsii.html (in Ukrainian)
Bochko O.Yu., Balik U.O., Karpii O.P. (2022). Doslidzhennia rynku kondyterskykh vyrobiv: vplyv pandemii ta viiny [Confectionery Market Research: Impact of Pandemic and War]. Actual problems of the development of the economy of the region. Scientific journal, issue 18 vol. 2. Ivano-Frankivsk, рр. 264–274. (in Ukrainian)
Voshko O., Klyuvak O., Zarichna O. Balyk U. Bachynska M. (2021). Study of the macro- and micro-environment in the market of essential goods during the pandemic in Ukraine [Study of the macro- and micro-environment in the mar¬ket of essential goods during the pandemic in Ukraine]. Financial and credit activity: problems of theory and practice, issue 6, no. 41, рp. 387–397. (in Ukrainian)
Zagrychanska A.V., Golyuk V.I. (2021). Analiz suchasnoho kondyterskoho rynku Ukrainy [Analysis of the mod¬ern confectionery market of Ukraine]. Actual problems of economy and management, no. 15. Available at: http://ape.fmm.kpi.ua/article/view/226703 (in Ukrainian)
Kilnytska O.S., Kravchuk N.I., Kutsmus N.M. (2018) [Market of confectionery products in Ukraine: trends and pros¬pects for development]. Economy of the agricultural sector, no. 11. (in Ukrainian)
Kryskova L. Rynok kondyterskoho vyrobnytstva v Ukraini [Market of confectionery production in Ukraine]: Materi¬als of the scientific conference of Ternopil Ternopil National Technical University named after Ivan Pulyu, Ternopil, 2019. Available at: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/28194/2/XXI_NK_2019_Kryskova_L-Market_of_confec¬tionary_141-142.pdf (in Ukrainian)
Ofitsiinyi sait Derzhavnoi sluzhby statystyky Ukrainy [Official website of the State Statistics Service of Ukraine]. Available at: http://www.ukrstat.gov.ua (in Ukrainian)
Pakhomska O.V. (2019). Suchasnyi stan i perspektyvy rozvytku boroshnianykh kondyterskykh vyrobiv v Ukraini [The current state and prospects for the development of flour confectionery products in Ukraine]. Modern trends in the production of flour confectionery products: materials of the 1st regional science and practice. conf. Vinnytsia: VTEK KNTEU, рр. 16–18. (in Ukrainian)
Tychynska A.I., Naumova M.A. (2017). Doslidzhennia rynku kondyterskykh vyrobiv Ukrainy [Research of the con¬fectionery market of Ukraine]. Visnyk studentskoho naukovoho tovarystva DonNU imeni Vasylia Stusa. Available at: jvestniksss.donnu.edu.ua/article/download/4859/4889 (in Ukrainian)
Fesenko V.O. (2021) Otsinka konkurentnykh pozytsii pidpryiemstv kondyterskoi haluzi Ukrainy [Evaluation of the competitive positions of enterprises in the confectionery industry of Ukraine]. Actual problems of life safety (November 24, 2021). Available at: https://dspace.mnau.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/11078/1/462-465.pdf (in Ukrainian)