ІСТОРІЯ КОБЗАРСТВА ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНОГО ІНТЕРЕСУ БАНДУРИСТІВ-ПОЧАТКІВЦІВ ДИТЯЧОЇ МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ

Ключові слова: історія кобзарства-бандурництва, дитяча музична школа, бандурист-початківець, уроки бандури, пізнавальний інтерес

Анотація

Статтю присвячено методичним аспектам розвитку пізнавального інтересу бандуристів-початківців, зокрема засобами елементів історії кобзарства. Оскільки мистецтво кобзарів – самобутній складник культури українського народу, автори вважають: історія кобзарства-бандурництва може стати важливим чинником вирішення проблеми розвитку пізнавального інтересу учнів музичних шкіл. Зазначено, що інтерес забезпечує спрямованість особистості на усвідомлення мети її діяльності, тобто сприяє ознайомленню з новими фактами та більш повному і глибокому відображенню дійсності. Доведено, що наявність інтересу забезпечує мотивацію освітньої діяльності особистості. Інтерес суттєво активізує пізнавальні процеси, включаючи в них емоційний та вольовий компоненти. Пізнавальний інтерес у вузькому сенсі стосується здобування знань, умінь із певної навчальної дисципліни, у широкому – передбачає наявність постійного інтересу до різних проявів життя, що спонукає особистість до діяльності. Автори доводять: учителю важливо використовувати комплексний методичний інструментарій, спрямований на розвиток пізнавального інтересу у його цілісності. В умовах дисципліни «Музичний інструмент бандура», що передбачає багатовекторну мету, важливо постійно підтримувати пізнавальний інтерес учня-бандуриста, зокрема як до предмета названого курсу, так і до світу бандурництва у своїй подальшій самостійній післяшкільній діяльності. Автори вважають: використання елементів історії бандурництва як відправних інформаційних пунктів у реалізації завдань уроку сприяє розвитку стійкого пізнавального інтересу учнів-бандуристів. Передбачено такі підходи: урізноманітнення видів музично-навчальної діяльності; виконавське ілюстрування теоретичних положень учителем; використання нетрадиційних для дитячої музичної школи уроків бандури; залучення музичного репертуару, який стимулює навчальну діяльність; забезпечення опори на полімистецький комплекс із домінуванням музичного мистецтва.

Посилання

Гончаренко С. (1997). Педагогічний словник. Київ: Либідь.
Ілляш С. (2012). Педагогічні умови формування пізнавального інтересу до навчання в учнів початкових класів. Молодь і ринок, 6, 81–84.
Буряк В.К. Пізнавальний інтерес та способи його формування. http://surl.li/qrgur.
Буцкіна С. (2000). Проблема формування мотиваційної готовності дітей до навчання в школі. Вісник наукових досліджень, 2, 69–72.
Браніцька Т. (2003). Формування у молодших школярів інтересу до музикування на народних інструментах в позакласній роботі: автореф. дис. … канд. пед. наук. Київ.
Коберник О., Коберник Г. (1999). Активізація навчально-пізнавальної діяльності школярів. Рідна школа, 12, 55–60.
Типова навчальна програма з навчальної дисципліни «Музичний інструмент бандура» середнього (базового) підрівня початкової мистецької освіти з музичного мистецтва початкового професійного спрямування, інструментальні класи. (2021) / уклад. О.І. Мозгова та ін. Київ.
Переглядів статті: 35
Завантажень PDF: 38
Опубліковано
2024-06-28
Як цитувати
Крижановська, Т. І., Корейчук, М. П., & Колядич, О. В. (2024). ІСТОРІЯ КОБЗАРСТВА ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ПІЗНАВАЛЬНОГО ІНТЕРЕСУ БАНДУРИСТІВ-ПОЧАТКІВЦІВ ДИТЯЧОЇ МУЗИЧНОЇ ШКОЛИ. Мистецька освіта та розвиток творчої особистості, (1), 48-52. https://doi.org/10.32782/ART/2024-1-8

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають